Chci lektora rodilého mluvčího! Aneb odborník a učitel není to stejné

Chci lektora rodilého mluvčího! Aneb odborník a učitel není to stejné

„Chci rodilého mluvčího jako lektora!“ Bývá někdy požadavek zájemců o studium jazyka. Je však opravdu žádoucí, mít  lektora rodilého mluvčího?

    Rád bych v tomto článku rozebral několik důvodů, proč si lidé myslí, že rodilý mluvčí je lepší lektor, než mluvčí zahraniční a jaké to má důsledky na naše úsilí ovládnout kouzla cizího jazyka.

Co si většina jazykových zájemců myslí:

Rodilý mluvčí zná jazyk lépe. To je v spoustě případů pravda, ale celá rovnice je o trochu složitější.

Zde použiji modernizovanou verzi jednoho tradičního čínského přísloví: „Nepotřebujete motorovou pilu, abyste usekli suchou větévku“. Pokud jste v jazykových studiích v začátcích, opravdu potřebuje rodilého mluvčího, aby vás naučil říci „dobrý den“, „děkuji“ „přijďte zas“? Nebo byste radši, aby Vám tyto základní fráze přiblížil někdo z Vašeho kulturního okruhu, kdo rozumí Vašemu jazykovému uvažování  a pomůže Vám najít vhodný způsob, jak si dané věci zapamatovat?

    Proč nejde jen to to, jak lektor daný jazyk sám ovládá? Protože je jistý rozdíl mezi odborníkem a učitelem. Někdo může být výborný fotbalista, ale mizerný fotbalový trenér. Tak je to i s jazyky. Ptal jsem se několika Američanů (ať už v ČR nebo ČLR), jak se dívají na pohled svého okolí ve stylu: Američan – nejslibnější lektor angličtiny. Dostal jsem ve všech případech jako odpověď povytažené obočí.

    Jeden Američan mi řekl, že podle něj nezná většina obyvatel USA správnou gramatiku svého rodného jazyka. Druhý doplnil, že si sám sebe v žádném případě nedovede představit jako učitele angličtiny, otevřeně se přiznal, že nemá nejmenší tušení, jak by někomu vysvětlil předminulý čas.

    Lektor musí být vnímavý k klientům/zájemcům o cizí jazyk a najít nejlepší způsob, jak znalost jazyka konkrétnímu člověku zprostředkovat. A k tomu jsou potřeba odpovídající zkušenosti s výukou a znalost kulturního zázemí klienta.

不管白猫黑猫,抓住老鼠就是好猫。

Libor Mattuš

马龙                   

 

                            kočka nese kotě výuka cat kitten chinese language brno